IK-eiland

Stichting IK nodigt u van harte uit voor de opening van de tentoonstelling (on)zichtbare kracht in het hoek-paviljoen van het IK-eiland op zondag 29 juni 2014 om 12 uur. De expositie is samengesteld door Alexander Ramselaar met een keuze uit zijn collectie hedendaagse kunst. Terugkerend thema in de verzameling vormt de relatie tussen mens, natuur en soms mysterie.  

Er is werk te zien van Jean-Marc Spaans (NL, 1967), Daniel Gustav Cramer (DE, 1975), Gwenneth Boelens (NL, 1980), Diango Hernández (CU, 1970), Anya Gallaccio (SCO, 1963), James Beckett (ZW, 1977), Giorgio Andreotta Calò (IT, 1979) en Ronald Cornelissen (NL, 1960).

Voor de openingsspeech die ik op 29 juni 2014 hield, klik hier.

Over het IK-eiland

In zijn voormalige woonplaats Renesse verwezenlijkte Van Munster in 1995 zijn ultieme +/- in de vorm van een paviljoen. Hij richtte de Stichting Plus Min op, die tot 2003 in het sculpturale Plus Min gebouw een imposante reeks tentoonstellingen heeft gerealiseerd. In 2005 verhuisde Van Munster naar Oost-Souburg om rond de watertoren van ingenieur J.H.J. Kording (1939), aan het einde van de A 58, zijn *IK*-eiland vorm te geven. Bovenop de 35 meter hoge, stoere toren staat de transparante opbouw waarin Van Munster zijn atelier heeft ingericht. De toren heeft zes verdiepingen die voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Het opvallende, ronde woonhuis heeft hij geïnspireerd op het watervat (450 m3) dat nog steeds in de toren aanwezig is en als tentoonstellingsruimte dient. Direct naast de watertoren heeft Van Munster in de basismaten van de toren de zogenaamde buitenkamer ingericht, een privé gedenkplaats. In het fraai aangelegd tuinlandschap liggen naast andere gebouwen de *IK*-paviljoens. Dit woon- en werkatelier is bedoeld voor kunstenaars die op voorspraak van wisselende, door de stichting benoemde, onafhankelijke curatoren, of via het Mondriaan Fonds, tijdelijk op het eiland komen werken. Het bestaat uit de architecturaal vormgegeven letters I en K en vormt het hartstuk van het eiland. De afzonderlijke elementen binnen deze één hectare grote, groene oase vormen in relatie met elkaar een prikkelend totaalkunstwerk. De opschaling van *IK*-sculptuur naar *IK*-eiland als gegeven in de openbare ruimte heeft een vitaliserende uitstraling voor de locale context waarin het zich bevindt.